Egészséges a borfogyasztás? Most kiderül!
Mára életünk meghatározó részévé vált az egészséges táplálkozás és a sport. De tehetünk valamit egészségünkért a borral is?!
Először is fontos leszögezni, hogy az alkohol határok nélküli fogyasztása káros! De kis mennyiségben az alkohol sem feltétlenül ártalmas, a bor fogyasztása kismértékben pedig kifejezetten előnyös!
A 20. században nagymértékben népszerűsítette a bor élettani hatásaival foglalkozó tanulmányokat a „Francia paradoxon” néven ismertté vált megfigyelés – miszerint:
Az 55 és 64 év közötti korosztály borfogyasztási szokásait vetették össze a szívkoszorúér – halálozási adatokkal, különböző országokban. A felmérés során azt tapasztalták, hogy Franciaországban legmagasabb a borfogyasztók aránya és a legkisebb a halálozások száma. Amellett, hogy a franciák zsírfogyasztása ugyanakkora vagy esetenként magasabb, mint más, a vizsgálatban részt vett nemzeteké.
Kutatók szerint a kedvező élettani hatások nem kizárólag az alkoholnak köszönhetőek, hanem a bor több ezer alkotó elemének együttesen. Összetett kémiai felépítése miatt szokás a bort az oldatok királyának is nevezni.
De nézzünk is meg néhány orvosilag is igazolt, kedvező élettani hatását a szervezetre.
Itt külön hangsúlyoznunk kell, hogy ezek a pozitív hatások, csak mértékletes borfogyasztás mellett lehetségesek!
- Értágító hatása miatt, növeli az érfalak rugalmasságát, csökkenti a vérlemezkék összetapadását ezáltal mérsékli a trombózisveszélyt. Tehát kedvezően hat a szív és érrendszeri problémákra.
- Csökkenti a szervezetben az LDL – vagyis a rossz koleszterin mennyiségét, ezáltal javul a HDL – vagyis a jó koleszterin / rossz koleszterin aránya.
- Javítja az agy vérellátását, így alkalmas az idegrendszeri problémák kezelésére. Kiválóan oldja a 21. század népbetegségét, a stresszt.
- A borban található alkohol, segíti a kalcium beépülését a csontokba, így csökkenti a csontritkulás és csonttörés esélyét.
- A borokban található összetevők, mint például a polifenolok (a vörösborokban erősebben), csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát.
- Étvágygerjesztő hatásuk mellett, a polifenolok védik a gyomor nyálkahártyáját így csökken a fekély kialakulásának esélye.
- A borok kiválóan segítik az emésztést. Itt jegyeznénk meg, hogy pálinkát is inkább étkezés közben vagy evés után ajánljuk. Ugyanis aperitifként a borral szemben megmarják a gyomor nyálkahártyáját.
- Alapvető nyomelemek forrása is a bor ilyen például a vas, de fontos szerepe lehet a kis mennyiségben szükséges ionok pótlásában is.
- Orvosilag még nem igazolt, de már megfigyelt kedvező hatások:
Növeli a tüdő vitálkapacitását, serkenti a veseműködést és a hormontermelést (például pajzsmirigy hormon). Az immunrendszer erősítése mellett, lassítja az öregedést.
Persze nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő mértéket!
Kutatások szerint férfiaknál napi 2-3 deciliter, nőknél 1-2 deciliter bor elfogyasztása az a mennyiség, ami ajánlott.A fenti pozitív hatásokkal csak az említett szolid mennyiség rendszeres elfogyasztása esetén számíthatunk. Fontos kiemelni azt is, hogy a fentiekben az igazi, minőségi borokról beszéltünk, nem pedig a borként aposztrofált „ipari termékről”.
Napi egy üveg bor megivását senkinek sem javasoljuk egészségvédelmi szempontból, ilyen mértékű italozásról ugyanis soha nem állították a kutatók, hogy hasznos, sőt, kifejezetten ártalmasnak tekinthető.
Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, oszd meg barátaiddal is.