2016. máj 22.

A Nagy Tibi Atya Bor Kóstoló

írta: Marketing Sarok
A Nagy Tibi Atya Bor Kóstoló

Már nagyon régóta szerettük volna megkóstolni Tibi Atya borait, de sajnos eddig nem volt rá lehetőségünk. Viszont a héten minden megváltozott. Az Atya 1 másodperc alatt felrúgta a játékszabályokat, amikor elárulta, hogy Debrecenben is kapható a nedű. Jó ministránsként már futottunk is az áruházba, aminek a neve rímel arra, hogy ,,retró".

tibi atya

Tibi Atya kivételesen nem tréfált, a polcokon tényleg ott sorakoztak borai. Név szerint:

  • Tibi Atya Vörösbora
  • Tibi Atya Fehérbora
  • Tibi Atya Rosébora

Kosárba rakás, fizetés, hűtés, kis videó, fotók és végül, de nem utolsósorban kóstolás.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre, kezdejük talán a címkével. A polcról maga az Atya mosolyog a kedves vásárlókra. Figyelemfelhívó és jól azonosítható az érdeklődők számára. A grafikus mindenképpen megérdemel egy fröccsöt. A hátcímkét muszáj idézni, mert egyszerűen megkerülhetetlen:

Kedves Ivócimborám! Borom kiváló minősége miatt a jeges úthoz hasonlítható: könnyen csúszik, és ha nem vigyáznak, az árokban kötnek ki miatta. A Humbák Művek a kiesett emlékekért nem vállal felelősséget, de garantáljuk, hogy minőségünk magasan felülmúlja árainkat.

Még ki sem nyitottunk a bort, de már jó kedvünk volt. Első választásunk a Tibi Atya Rosébora lett, szóval nézzünk a palack mögé.

tibi atya

Ez a kékfrankosból, hazánk legelterjedtebb kékszőlőfajtájából készült rosé bor a Mátrai hegyvidéken termett, mely változatos talajú, mérsékelten kontinentális éghajlatú, nagyrészt fehérszőlőfajtákat termő borvidékeink közé tartozik. A Mátrai borvidék az ország 22 borvidéke közül a maga 22 településével területi nagysága alapján a második legnagyobb. A hegyvidéki borvidékek között pedig a legnagyobb (megközelítőleg 7.800 hektárnyi nyilvántartott szőlőültetvényével). Az itt termett borokra szinte kivétel nélkül jellemzőek a finom savak és a virágos jegyek.

tibi atya

Na, de lehet-e minőségi bor? Nos, a Humbák Művekben nem „humbukolnak”! Az összes palackjukat az Európai Unió borreformja által átalakította minősítési rendszer legmagasabb kategóriájú - oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) rendelkező - borral töltötték meg.

Jó, jó, tudjuk mi is, igyunk már! Nos, aki még mindig azt hiszi, hogy egy rossz minőségű, ihatatlanul pancs, vidéki rostos bort fog inni, annak eláruljuk elöljáróban, hogy tévedni fog.

tibi atya

Kóstolópoharakba kitöltve egy tiszta megjelenésű halvány tónusú bort láttunk. Árnyalatában halvány rózsás, hagymahéj reflexekkel, szép koronával (templomablak) lendületesen mutatta magát a poharakban. (Enyhe széndioxidosság mellett.)

Beleszagolva illata tiszta, inkább szekunder aromákkal teli. Illatában finom, összetett gyümölcsösség, de mégis a vörös bogyós gyümölcsök (azok közül is a meggy) a dominánsak.

tibi atya

Megkóstolva savai gyengédek, egyáltalán nem bántóak. Kifejezetten jól áll neki az enyhe szénsavasság a száraz karakter mellé. A meggyes ízvilág itt is megmutatkozik, némi terroir jelleg mellett enyhén sós ízében. Lecsengése gyorsan múlik, de a kortyzáró enyhe fanyarsága miatt igen jól esett ezen a meleg, tavaszi napon mindenkinek. Ízvilágából adódóan rávezetett minket a fröccs gondolatára is, melyben szintén kiválóan vizsgázott.

Összefoglalva: Egy igazán jó, egyszerű száraz rosét kóstolhattunk a Mátrai borvidékről. A bor árkategóriájában tisztán és fröccsként is kiváló volt. lyen áron sanszos, hogy a nyár egyik, számunkra kedves roséja lesz. Abszolút megállta helyét versenytársai között. Mindennapi fogyasztásra, bulik alkalmával biztos nyerő választás. Szóval mi is inkább az Atya borát isszuk, minthogy prédikáljunk róla.

A Humbák Művek weboldala: www.humbakmuvek.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! Mi pedig hamarosan jelentkezünk az újabb Tibi Atya Bor kóstolóval.

 

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

borkóstoló tibi atya borsarok tibi atya bor tibi atya bor ár tibi atya bor debrecen tibi atya bora