Lekvárfőzés, vagy Gyümölcsbor?!
Nálunk Gyümölcsbor!
Javában benne vagyunk a nyárban, ami a nyaralások mellett, a gyümölcsök érésének fő szezonja is. Az ember jártában keltében roskadozó barack, szilva, almafákat láthat és a szőlő is szépen növekszik már a tőkéken. Bizonyos gyümölcsöknek már túl is vagyunk a fő érési szakaszán, mint például a cseresznye, vagy az eper.
De mit tegyen az ember, ha már unja mindennapi pitét, vagy gyümölcslevest? Természetesen kézenfekvő ötlet lefagyasztani belőlük, vagy lekvárt készíteni. Manapság egyre divatosabb a házi lekvár főzése, sőt ajándékba is egyre népszerűbb házi lekvárt adni.
No, de senki se ijedjen meg, nem a lekvár főzésről fogunk írni. Biztos sokan ismeritek azt a közhelyet, hogy
" amiből lehet lekvárt főzni, abból lehet pálinkát is".Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a gyümölcsökből is ugyanúgy készíthető bor, mint a szőlőből.
De mi is az a gyümölcsbor?
A gyümölcsbor tulajdonképpen egy erjesztett alkoholos ital. Általában egyféle gyümölcsből készül (nem szőlő), de találkozhatunk házasításokkal is, pontosan úgy mint a boroknál (cuvée). A gyümölcsborokról elmondható, hogy szinte ugyanolyan zamatosak és ízesek, mint amikor a gyümölcs még a fán van és meglepő módon vitamintartalmuk sem csökken drasztikusan. Így hát joggal merül fel a kérdés, hogy miért ne így tegyük el „ínségesebb időkre” a fölösleges gyümölcsünket.
Hogyan csináljuk, mi kell hozzá?
Először is talán a legfontosabb a gyümölcs. Mindenkinek a sajátja a legfinomabb, de amennyiben nincs kertünk, vagy abban nem nőnek gyümölcsfák, úgy marad a szedd magad akció, vagy a piac. Általános és talán mondhatjuk örökérvényű szabály is, hogy amit nem ennél meg, azt ne tedd bele a cefrébe se! Tehát túlérett, rohadt, vagy éretlen gyümölcsöt ne használj semmiféleképpen, mert az egész gyümölcsborodat elronthatja.
Szükséged lesz még, reszelőre, vagy húsdarálóra, nagyméretű tárolóedényre, szűrőre és-vagy egy tiszta konyharuhára. Nézzünk is meg egy általunk favorizált receptet.
Csináljunk almabort!
Manapság az egyik legismertebb gyümölcsbor a Cider, ami nem más mint, almabor.
Amiket ne hagyj ki belőle:
1 kg alma
1kg cukor
5 l víz
Elkészítése: Az almát alaposan mossuk, magházát eltávolítjuk (a héja ízlés szerint maradhat) utána lereszeljük, vagy daráljuk. A tiszta tároló üvegbe rakjuk, majd a cukrot feloldjuk a vízben és a pépre öntjük, az üveget tüllel lefedjük. Szobahőmérsékleten (ez durván 15-20 Celsius fok) tartva az erjedés első szakasza kb. 10 nap alatt lezajlik. Ekkor le kell szűrjük és szintén tisztára mosott üvegbe kell tovább tárolnunk. Kb 3-4 hét alatt teljesen letisztul gyümölcsborunk és kész is. Na jó, ne kapkodjunk, még óvatosan lefejtjük (gumicsővel) üvegekbe és ledugaszoljuk. Ekkor is ügyeljünk a higiéniára, lehetőleg ne használt dugóval tegyük ezt, hisz gyümölcsborunk is hasonlóan érzékeny, mint a szőlőből készült borok.
Ha mindent jól csináltunk, akkor egy finom alkoholos, édes nedűt kapunk, amivel csak egyetlen baj lesz, mégpedig, hogy hamar el fog fogyni.
Amennyiben azonban nincs hangulatunk házilag kísérletezni, vagy különlegesebb gyümölcsborokat kóstolnánk, akkor sem kell kétségbeesni. Mára minden nagyobb italkínálattal rendelkező hipermarketben is meglepően nagy kínálattal találkozhatunk, megfizethető árakon.
Mi is így tettünk most. Választásunk egy fekete ribizli gyümölcsborra esett. Kóstoló poharakba kitöltve egy könnyed közepes-testű vörösbornak mutatta magát. Kellemes édes ribizlis illatához, íze is hasonló, gyenge alkoholosság mellett.
Akik még nem kóstoltak volna gyümölcsborokat, azok számára leegyszerűsítve tényleg olyanok, mint a gyümölcslevek, csak ezekben van alkohol. A borokhoz mérve, abszolút nincs bennük nagy megfejteni való, de nem is ez a lényegük. Gyengébb alkoholfokuk miatt és azok számára akik szeretik az édes ízt, biztos befutók lesznek. Már csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik gyümölcsből válasszunk, vagy készítsünk gyümölcsbort.
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is.