2016. máj 15.

Mi is az a Cider? Most kiderül!

írta: Marketing Sarok
Mi is az a Cider? Most kiderül!

A kérdés jogos és rendkívül aktuális. Manapság a Cider az egyik legnépszerűbb ital a vendéglátóhelyek kínálatában. Lássuk: Mi is az a Cider?

A cider almabor. Ennyi. Mindenki mehet, és vásárolhat belőle. Egészségetekre, jó szórakozást kívánunk! Lényegében ez is elég lehetne róla, de manapság olyan sokan fogyasztják, hogy muszáj kicsit részletezni. Bárki utánajárhat szabadidejében, mit is iszik, viszont tapasztalataink azt mutatják, ezt senki nem teszi meg.

Példák:

  • 2 szájder lesz, hello!
  • 3 szidert adjál légyszíves!
  • Csájder van még?

Ezeket a mondatokat minden kedves vendéglátós ismerheti. Szóval reformáljuk meg a cider kultúrát egy kis leírással!

cider

Kezdjük azzal, hogy a cider csak angolul cider. Franciául: cidre. Az alma levét megerjesztik, így állítják elő. Európában jellemzően az alacsony alkoholtartalmú, szénsavas cider az elterjedt. Natúr almamustból készítik, hasonlóan a szárazpezsgőhöz. Ez az eljárás viszont nem feltétlenül igaz a trendi ciderek előállítására. Ezeknél jellemzően megjelennek az ízfokozók, hozzáadott cukrok, szén-dioxid és egyéb gyümölcsös ízesítők.

Érdekesség:

Az almabor nyugati kultúrájához szorosan kötődik a körtebor (angolul perry, franciául poiré), ezért divatosak a körte ízesítésű almaborok is, de gyakran egyéb gyümölcsízeket is felhasználnak.

Az almaborból természetesen szeszt is főznek. A leghíresebb ilyen almaborpárlat a Calvados. Ha már most azon töröd a fejed, hogy vajon adok-e tippet, hogyan csinálj otthon almabort, akkor nem hagylak cserben.

Forrás: Vimeo.

A feldolgozás talán legfontosabb része, hogy tiszta és gyors legyen. Az almának alapvetően kicsi a természetes cukortartalma, így sajnos ecetesedhet, és borbetegségek is megtámadhatják. Ha sokat szeretnél készíteni, javasoljuk a borélesztő használatát.

Hozzávalók

A hagyományos, ciderhez való alma apró, kemény és ehetetlen, nagyon rostos és keserű. Kétféle almát használnak a gyártáshoz: a keserű-édest és a keserű-élest. Ezen kétféle alma erjedt levének elegye adja a cider jellegzetes, erős ízét és aromáját.

A világ más részein étkezési célú gyümölcsöt és rétesalmát is használnak, hogy az édes és éles jelleget létrehozzák. Az ilyen gyümölcsből készült almaborok karaktere különbözik az almaborhoz való almából készült boroktól. Ajánlás:

Az egyik legnépszerűbb nálunk is kapható almabor a: Strongbow

Hamarosan újabb részletekkel jelentkezünk cider ügyben, ezért érdemes visszanéznetek. Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

 

Szólj hozzá

almabor cider körtebor mi az a cider