5 Nélkülözhetetlen Borász Kifejezés
Íme néhány nélkülözhetetlen borász kifejezés ahhoz, hogy lenyűgözd a baráti társaságod.
1, Cuvée (ejtsd: Küvé) A francia eredetű kifejezés, többféle alapbor, vagy must házasítását jelenti. Hazai leghíresebb képviselői az Egri vagy Szekszárdi Bikavér.
2, Barrique (ejtsd: Barrik) Szintén francia eredetű kifejezés. A bor érlelésére használt kb. 225 literes, belül pörkölt tölgyfa hordót takarja. A hordóba töltött (általában vörös) bor különleges ízt és illatot kap, a fából kioldódó anyagoktól.
3, Tannin: Más néven csersav, mely a vörösborok gerincét adja azáltal, hogy megköti az íz és illatanyagokat. A szőlő héjából, kocsányából és magjából az áztatás során kioldódó, húzós ízű fenolos anyagok. Kisebb mértékben ugyan, de a fehérborokban is megtalálható.
4, Dekantálás: Általában értékes, régóta palackban érlelt vörösborokat szoktunk dekantálni. A palack tartalmát óvatosan áttöltjük egy ízléses üvegedénybe vagy kancsóba. A bor így nagyobb felületen érintkezik levegővel, mint poharunkban, melynek következtében gyorsabban jut el az optimális fogyasztási szintre. Eredetileg az óbor üledéktől való szétválasztására használták. A fiatal, tartalmas fehérborokat is érdemes dekantálni, nem csak a vöröseket.
5, "Templomablak": A bor megforgatása után a pohár falán keletkezett íveket nevezzük így. A bor alkohol és glicerin tartalmáról árul el dolgokat. Minél szélesebbek ezek az ívek, annál kisebb a kóstolt borunk alkoholtartalma. Minél hegyesebbek a templomablakok, annál magasabb az alkoholtartalom.
Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!